JADŁOSPIS 14-18.07.2025r.
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, twarożek, pomidor, sałata, kiszony ogórek, herbata z cytryną (1,7) |
krem z buraków, pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza perłowa kuskus, warzywa na parze (1,3,6) woda z cytryną |
Kisiel, owoc, wafle ryżowe, (7) |
WTOREK Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka ( wyrób własny), żółty serek, papryka czerwona, sałata, kalarepa, herbata parzona (1,7) |
krupnik na kaszy jęczmiennej, panierowana pierś z kurczaka, puree ziemniaczane, colesław (1,3,7) owoc, herbata owocowa |
Zupa mleczna z zacierką, owoc (1,7) |
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, serek kanapkowy, rzodkiewka, pomidor, herbata z mlekiem (1,3,7) |
rosół z makaronem i marchewką, kotlet mielony, puree ziemniaczane, surówka z buraczków (1,3,6,9) kompot owocowy |
Kawiorek z masłem i miodem, owoc, herbata (1,7) |
CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa drobiowa, rzodkiewka, pomidor, kiszony ogórek, herbata owocowa (1,7) |
zupa cebulowa z grzankami, spaghetti bolognese (1,3,7) herbata miętowa |
Budyń z sokiem, owoc (1,7) |
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, żółty ser, serek kanapkowy, sałata, ogórek kiszony, papryka, herbata z cytryną (1,7) |
Obiad na wycieczce: - kiełbasa z grilla - zupa pomidorowa |
Zamiast podwieczorku zabieramy ze sobą drugie śniadanie: - bułka z masłem / żółtym serem - banan |
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ALERGENY
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.