JADŁOSPIS 21-25.10.2024r.
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, serek śmietankowy, sałata, kalarepa, pomidor, herbata parzona (1,7) |
Zupa kalafiorowa, makaron z sosem bolognese i zielonym groszkiem (1,3,6,7,9) owoc, herbata rumiankowa |
Kisiel z jogurtem naturalnym, owoc, wafle, woda z cytryną (1,7) |
WTOREK Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna z tuńczyka (wyrób własny), twarożek, sałata, kalarepa, zielony ogórek, herbata z cytryną (1,4,7) |
Rosolnik z kaszą kuskus, kotlet z piersi kurczaka, puree, surówka z ,młodej kapusty z marchewką (1,3,7,9) kompot jabłkowy |
Budyń , marchewka, herbata (7) |
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, szynka, żółty serek, pomidorki koktajlowe, kalarepa, kiszony ogórek, herbata z cytryną (1,7) |
Zupa krem z dyni z grzankami, pierś z kurczaka w łagodnym sosie warzywnym, ryż jaśminowy, marchewka gotowana (1,3,7),owoc sok owocowy 100% owoców |
Kanapki z dżemem (100% owoców), owoc, herbata (1,7) |
CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska na ciepło, ketchup, ogórek zielony, sałata, herbata z cytryną (1,7) |
Zupa jarzynowa z makronem, pyzy z sosem myśliwskim z kiełbasą i warzywami (warzywa dodane do sosu) (1,3,6,7,9) Owoc, woda |
Kasza manna na mleku, owoc, herbata owocowa (1,7) |
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna (wyrób własny), twarożek, szczypiorek, ogórek kiszony, czerwona papryka, herbata parzona (1,3,7) |
Barszcz ukraiński, racuchy drożdżowe z prażonym jabłkiem (jabłko osobno) (1,3,7,9), herbata |
Ciasto „zebra” (wyrób własny), owoc, kawa zbożowa z mlekiem (1,3,7) |
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ALERGENY
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.