JADŁOSPIS 20-24.03.2023r.
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, jajka na ciepło z sosem ketchupowo- majonezowym, rzodkiewka, pomidor, sałata, herbata z mlekiem (1, 3, 7) |
Barszcz ukraiński, schab duszony w jasnym sosie, kasza jęczmienna, surówka z modrej kapusty (1,7,9) sok jabłkowy 100% owoców |
Owsianka na mleku, owoc, herbata (1,7) |
WTOREK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa drobiowa, twarożek, sałata, kiszony ogórek, pomidor, herbata owocowa (1,7) |
Żurek, kotlet mielony, puree, tarte buraczki (1,7,9) kompot wieloowocowy |
Budyń czekoladowy, owoc, chrupki kukurydziane, woda (7) |
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, parówka na ciepło, ketchup, pomidor, kalarepa, kiszony ogórek, herbata z cytryną (1,,7) |
Zupa jarzynowa zabielana, racuchy drożdżowe z jabłkiem z cynamonem (1,3,7,9) herbata owocowa |
Galaretka z jogurtem naturalnym, owoc, wafle ryżowe |
CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka, żółty serek, papryka czerwona, ogórek zielony, sałata, herbata owocowa (1,7) |
Zupa pomidorowa z ryżem, roladka drobiowa z papryką, puree, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką (1,3,7,9) woda z miętą |
Płatki kukurydziane z mlekiem, owoc (7) |
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna (wyrób własny), powidła śliwkowe, szczypiorek, sałata, pomidor, herbata z cytryną (1,3,7) |
Zupa krem Shreka (krem z zielonych warzyw), makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą (1,3,7,9) owoc, herbata miętowa |
Ciasto z owocami (wyrób własny), kawa zbożowa z mlekiem (1,3,7) |
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ALERGENY
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.