JADŁOSPIS 18-22.03.2024
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK Pieczywo mieszane z masłem, szynka, serek śmietankowy, sałata, kalarepa, pomidor, herbata owocowa (1,7) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron z sosem bolognese i zielonym groszkiem (1,6,7,9 owoc, woda z miętą. |
Budyń, owoc, herbata rumiankowa (7) |
WTOREK Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna (wyrób własny), żółty serek, kalarepa, zielony ogórek, herbata z cytryną (1,4,7) |
Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, podudzie z kurczaka, puree, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem (1,7,9) Kompot owocowy |
Galaretka z jogurtem naturalnym, owoc, wafle ryżowe, herbata (7) |
ŚRODA Pieczywo mieszane z masłem, parówka na ciepło, ketchup, papryka czerwona, rzodkiewka, sałata, herbata z cytryną (1,7) |
Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami, kasza pęczak, buraczki w wiórkach (1,7,9) owoc, herbata koperkowa |
Zupa mleczna z makaronem, owoc, chrupki, herbata owocowa (1,7) |
CZWARTEK Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, pomidorki mini, sałata, herbata z mlekiem (1,7) |
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlecik schabowy, ziemniaki puree, warzywa na parze (1,3,7,9) herbata malinowa |
Jogurt naturalny z suszonymi morelami i ziarnami słonecznika (7) |
PIĄTEK Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane z sosem ketchupowo- majonezowym ( wyrób własny), ogórek kiszony, pomidor, papryka, herbata parzona (1,3,7) |
Zupa krem z dyni z grzankami, kopytka z sosem truskawkowym (1,7,9) woda z miodem i cytryną |
Ciasto kakaowe (wyrób własny), kakao z mlekiem (1,3,7) |
*W jadłospisie mogę wystąpić niewielkie zmiany
ALERGENY
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.
Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat
pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać
gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.